Idézetek, amiket jó ismerni

Hol mondták?

Mint az közismert

Macskafogó - Safranek, mint az közismert

“Mint az közismert” a Macskafogó című magyar animációs film egyik híres sora, amit Safranek mond Mr Teufelnek és rögtön meg is bánja.

Mikor hangzik el?

A film elején Mr Teufel kihallgatja az egerek megbeszélését ahol Bob Poljakov azt mondja: “Döntöttem, uraim. Majd én elhozom Cincinnatust az eke szarvától.” Safranek, aki ekkor már túl van ekkor egy sérülésen, kapja a feladatot, hogy kiderítse ki ez a Cincinnatus.
Nem sokkal később Safranek meghozza a jelentést a keresett személyről, aminek nem lesz jó vége.

A jelenet

Safranek Cincinnatus több száz éve halott történelmi alak, akit – miután visszavonult a közéletből – az eke mellől hívtak vissza a Szenátusba, kkhh mint az közismert.
Mr. Teufel Közismert? Attól tartok Safranek, hogy maga gúnyolódik velem.
Jöjjön közelebb!
Safranek Jajj, jajj, nem. A jelentést szóról szóra a tudományos csoport… [sikítás]

Vélemény

Mr Teufel legfőbb eszköze az erőszak a beosztottjaival szemben. Ennek egyik elszenvedője Safranek az egyszerű beosztott. Bármily óvatos is próbál lenni, az erőszakos főnökénél nagyon könnyen kihúzza a gyufát, aminek fizikai büntetés lesz a vége. De nem ez az egyetlen példa, van akinek kiszúrják a szemét, míg másokat egyszerűen a folyóba vetnek a parancsára.
Safranek és Mr Teufel egy igazán ikonikus párost alkotnak.
21+1 Felejthetetlen Macskafogó idézet
Próbáld ki a Macskafogó kvízt!

1 Comment

  1. clay

    Valójában senkinek a szemét nem szúrják ki, utalás sincs rá. A “szúrják ki a szemét valamivel” ismert átvitt értelmű fogalom a magyar nyelvben. Mr. Teufel is képletesen értette, megvesztegetésre gondolt.

Leave a Reply