Idézetek, amiket jó ismerni

Hol mondták?

1,21 gigawatt

Vissza a jövőbe idézetek - Marty és a doki megnézi a kazettát

Vissza a jövőbe idézetek - Marty és a doki megnézi a kazettát

“1,21 gigawatt!” a Vissza a jövőbe című film egyik híres sora, amit a doki kezd el kiabálni, miután megnézte a jövőbeni énje üzenetét.

Mikor hangzik el?

A film közepén, Marty eljut a fiatalabb dokihoz, aki először nem hisz neki, majd miután sikerül meggyőzni lejátssza neki a kazettát, amit 1985-ben rögzített.
A kazettán az 85-ös doki beszél arról, hogy az időutazáshoz el kell érni az 1,21 gigawatt teljesítményt, az 55-ös doki ezt meghallva teljesen kikel magából.

A jelenet

Doki1,21 gigawatt! 1,21 gigawatt! Te magasságos!
MartyVárjon! Mi a fene az a gigawatt?
DokiHogy lehettem ilyen felelőtlen? 1,21 gigawatt?
[egy képhez beszél]Tom, hogy tudnék ennyi energiát fejleszteni? Nem lehet, képtelenség!
MartyDoki! Figyeljen, nem kell más csak egy kis plutónium.
DokiLehet, hogy 1985-ben minden sarki drogériában kaphatsz plutóniumot, de 1955-ben egy kissé nehéz beszerezni.

Egy kis fizika

Válaszoljuk meg Marty kérdését, mi a fene az a gigawatt? A watt a teljesítmény mértékegysége, minden háztartási eszközön feltüntetik a teljesítményét. Egy mosógép például 1000-2000watt teljesítményű, attól függően, hogy milyen energiaosztályba tartozik.
A doki azért esett pánikba, mert 1,21gigawattot, azaz 1,2milliárd watt teljesítményhez nem elég csak bedugni az autót a konnektorba, ahogy a 85-ös doki mondja ehhez kicsit több kakaó kell.
Egy paksi blokk teljesítménye 0,5gigawatt. Legalább 3 paksi bblokk energiájára van szükség. Ilyen szempontból nehezen hihető, hogy a fluxuskondenzátor egy kis darab plutóniumból ki tud nyerni ekkora teljesítményt. Míg Pakson böhöm nagy épület kell ugyanehhez.
Egy villámcsapás energiája valóban több gigawatt is lehet, de a villámlás csak néhány milliszekumdumig tart, nagyon nehéz egy 88mérföld per órás autóval pontosan a jó időpontban odaérni. Egy autó ekkora sebességgel 40 métert tesz meg másodpercenként. A villámcsapásról pedig nem tudjuk, hogy melyik másodpercben következik be, csak annyit tudtak hőseink, hogy 10 óra 4 perckor lesz. Nagy szerencse kell, hogy éppen telibekapják. 🙂
De hát nem a fizika miatt szeretjük ezt a filmet. 🙂

Kitekintés

Ha érdekelnek további idézetek is a trilógiából, akkor kattints a linkre.

Vissza a jövőbe idézetek

Próbáld ki a Vissza a jövőbe kvízt is!

Leave a Reply